Filtru

Filtre selectate


Produsele de aici pot fi împărțite în două grupe principale: produse organice și îngrășăminte.

Îngrășăminte organice

Dintre îngrășămintele organice, utilizarea gunoiului de grajd a devenit foarte răspândită în producția vegetală. Este important să se utilizeze îngrășăminte organice de origine cunoscută, despre care se știe că au fost tratate într-un mod lipsit de substanțe chimice și de semințe de buruieni. Acestea pot fi gunoi de grajd de bovine, gunoi de grajd de păsări sau alte îngrășăminte care conțin materii organice de origine în principal animală. Printre exemple se numără excrementele de păsări marine, guano. Îngrășămintele organice sunt surse complexe de nutrienți, cu proporții variabile de macro și microelemente.

Îngrășămintele organice sau amelioratorii de sol de origine animală sunt utilizați în primul rând pentru a menține și îmbunătăți structura, proprietățile fizice și chimice și activitatea biologică a solurilor, dar conținutul lor scăzut de nutrienți îi face numai în al doilea rând, sau indirect, adecvați pentru a furniza nutrienți plantelor. Solurile bine aprovizionate cu materii organice au o activitate biologică ridicată și sunt bogate în microorganisme benefice care transformă nutrienții minerali aplicați cu îngrășăminte anorganice, adică îngrășămintele, în nutrienți care pot fi absorbiți și utilizați de plante.

Îngrășămintele organice disponibile în comerț sunt astfel de produse, de origine sigură, cu un conținut cunoscut de nutrienți. Produse formulate, îngrășămintele sistemice sunt disponibile sub formă de pulbere, granule, tablete și pelete, ușor de dozat și aplicate uniform.

Pulberea granulată este, de obicei, un agregat granular poros realizat cu un liant, care se descompune în particule în sol atunci când este expus la umiditate. Tabletele sunt de obicei sub formă de discuri sau conuri presate din pulbere sau granule și au de obicei o rezistență adecvată. Un granuleț este, de asemenea, un material presat la presiune înaltă, în cele mai multe cazuri un material fibros, fibros, ținut laolaltă fie de propriul material, fie de un liant amestecat. De obicei, are o formă cilindrică. Granulele și comprimatele pot fi atât organice, cât și îngrășăminte, în timp ce peletele sunt fabricate numai din material organic.

Preparatele de îngrășăminte organice au o gamă largă de utilizări, de la viticultori, pomicultori, legumicultori și cultivatori de legume și plante ornamentale, producători de culturi arabile până la peisagiști și grădinari, și pot fi folosite pentru a amenda materia organică din straturile de flori, peluze și jardiniere, precum și pentru a îmbunătăți structura solului.

Mai multe produse sunt certificate organic, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate în fermele ecologice.

Unul dintre ingredientele speciale ale preparatelor comerciale organice pe bază de gunoi de grajd este guano de pasăre. Acesta se acumulează de obicei în și sub marile colonii de păsări marine. Cele mai notabile apariții ale sale sunt în arhipelagul din largul coastei de vest a Americii de Sud, care este acoperit cu zeci de metri de depozite de guano care sunt exploatate. Guano are un conținut ridicat de nitrați și fosfor și este deosebit de potrivit pentru îmbunătățirea solurilor sărace în aceste elemente.

Produsele DCM și Viano sunt membri remarcabili ai gamei de îngrășăminte organice, oferind soluții pentru toată lumea, de la grădinarii amatori până la utilizatorii profesioniști.

Îngrășăminte

Îngrășămintele sunt produse fabricate la nivel industrial care constau din compuși anorganici. Acestea pot fi îngrășăminte monocomponente (care conțin doar un singur nutrient specific), așa-numitele monofertilizatoare, sau îngrășăminte multicomponente (care conțin mai mulți nutrienți), îngrășăminte compuse sau complexe.

În prezent, cea mai comună modalitate de reaprovizionare cu nutrienți este fertilizarea, care permite refacerea rapidă a nutrienților extrași de plante. Îngrășămintele conțin concentrații de macro și microelemente necesare.

Baza pentru o utilizare economică și ecologică a îngrășămintelor este reprezentată de testarea periodică a solului, care arată ce nutrienți lipsesc sau predomină în sol. Așa-numitele îngrășăminte solubile în apă, cunoscute și sub numele de îngrășăminte pentru irigații, aplicate cu apă de irigare, necesită, de asemenea, un test de apă.

Gama noastră include produse de la ICL, Compo, Malagrow, Yara, Haifa, Beckmann, Dyra, DCM, Viano, printre altele.

În urmă cu câțiva ani, au fost introduse așa-numitele îngrășăminte organice-minerale, cunoscute și sub denumirea de îngrășăminte organo-minerale, care reprezintă o tranziție între îngrășăminte organice și îngrășăminte, deoarece conțin o anumită proporție din ambele tipuri. Pe lângă reciclarea nutrienților, aceste produse au și un rol în îmbunătățirea vieții solului. Combinația dintre materia anorganică provenită din descompunerea rocilor și materia organică provenită din descompunerea organismelor vii, așa-numitul complex organo-mineral, este, de asemenea, prezentă în mod natural în soluri.

Este bine cunoscut faptul că utilizarea îngrășămintelor minerale "îngrășăminte" reduce numărul și activitatea microbilor și a bacteriilor benefice care asigură viața solului și poate provoca "moartea" solului. În zonele în care se practică o agricultură intensivă continuă, trebuie să se acorde o mare atenție vieții solului și îmbunătățirii acesteia. Acesta este scopul îngrășămintelor minerale organice.

În țara noastră, cea mai răspândită utilizare a preparatelor organice este cea din fecale de animale sau din subproduse îmbogățite (Biosol) din industria farmaceutică, fie ca atare, fie în combinație cu îngrășăminte. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că încorporarea produselor cu particule de dimensiuni mai mari (peleți sau firimituri) aplicate la suprafața solului este un proces mai îndelungat, timp în care se remarcă mirosul caracteristic.

Îngrășămintele organice sunt substanțe nutritive pentru plante de origine naturală, compuse dintr-o selecție sistematică de materii prime de origine vegetală și animală (făină de semințe de struguri, coji de floarea-soarelui, coji de cacao, vinarsă, alge marine, făină de oase, făină de coarne, făină de sânge etc.).

Efectul lor este complex, îngrășămintele minerale organice asigurând toate substanțele nutritive de care au nevoie plantele pentru o perioadă lungă de timp (2-6 luni, în funcție de componentele organice). Datorită unei formule formulate științific, substanțele nutritive sunt disponibile pentru plante în compoziție și cantitate optime. Nu este nevoie de o acoperire care să mărească în mod artificial eficiența nutrienților sau de un aditiv chimic care să împiedice descompunerea acestora. Îngrășămintele minerale organice de înaltă calitate ajută la stabilirea și menținerea unei bune structuri a solului, a apei, a aerului și a gestionării nutrienților.

Ingredientele active organice și fibrele vegetale din îngrășămintele organo-minerale mențin zona radiculară a plantelor în cele mai bune condiții fizice, chimice și biologice. Deoarece solul conține cantitatea și calitatea corectă de nutrienți pentru plante, creșterea plantelor nu este forțată. Un sistem radicular sănătos, viguros și bogat, format de cea mai potrivită rată de creștere pentru plantă, este foarte eficient în livrarea către plantă a nutrienților de înaltă calitate din sol și din alte medii de plantare. Plantele sănătoase care sunt rezistente la efectele adverse ale mediului reduc drastic potențialul de îmbolnăvire și reduc utilizarea pesticidelor și a altor substanțe chimice. Nu ne poluăm mediul de viață imediat cu niveluri mai ridicate de substanțe dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Din fericire, din ce în ce mai mulți oameni recunosc importanța utilizării materialelor organice pentru a menține un sol sănătos și, ca urmare, folosesc produse organice pentru a reface nutrienții.

Componentele organice utilizate în producția de îngrășăminte minerale organice de înaltă calitate redau componentele importante prezente în solul sănătos, care sunt folosite de plante în timpul dezvoltării lor. Echilibrul de mediu nu este compromis, fertilitatea solului este menținută, iar viața intensivă a solului necesară pentru o dezvoltare adecvată este menținută. Bogăția de specii de microorganisme și ciuperci benefice din sol este crescută, adică biodiversitatea.

Îngrășămintele organo-minerale "îngrijesc" și hrănesc plantele pentru o perioadă lungă de timp, deoarece microorganismele îmbogățite în materie organică transformă treptat materia organică în săruri minerale pe care plantele le pot utiliza. Viteza procesului este, prin urmare, aceeași cu rata de dezvoltare a plantelor. Între sol și plante se stabilește o armonie naturală.

Îngrășămintele organo-minerale sunt disponibile la DCM

Există două moduri de aplicare a îngrășămintelor. În funcție de produs, acestea pot fi aplicate pe sol sau pe frunzele plantelor.

În funcție de timpul lor de descompunere, se face distincția între îngrășăminte cu descompunere scurtă și lungă, cunoscute sub denumirea de "îngrășăminte acoperite". Aceștia din urmă furnizează plantei substanțele nutritive necesare pentru o perioadă cuprinsă între 2-3 luni și 12-14 luni.

Biostimulatori:

Biostimulatorii sunt preparate de origine naturală, care conțin extracte de plante, substanțe organice, vitamine sau substanțe de sinteză, destinate să îmbunătățească starea plantelor și să amelioreze calitatea, în conformitate cu ciclul de viață al plantelor. Acestea pot fi aplicate pe suprafața semințelor, pe frunzele plantei sau încorporate în sol. Biostimulanții determină modificări în procesele metabolice și în dezvoltarea plantelor care le sporesc toleranța la condiții extreme de mediu (secetă, stres termic, concentrație de sare, presiune a apei) și la stresul provocat de dăunători și agenți patogeni. Biostimulanții au un efect asupra creșterii, calității și cantității culturii. Utilizarea lor poate reduce cantitatea de îngrășăminte aplicate.

Îngrășământ lichid:

În acest grup de articole, puteți alege dintr-o gamă de îngrășăminte lichide complexe și soluții nutritive complexe pentru utilizarea în hobby.

Îngrășăminte pentru gazon:

În ultimii ani, "cultura gazonului" a câștigat teren în Ungaria și se dezvoltă din ce în ce mai mult. Pe lângă peisagiștii profesioniști și profesioniștii care se ocupă de întreținerea terenurilor de fotbal, și persoanele particulare cu peluze mai mici/mari acordă din ce în ce mai multă atenție calității gazonului din imediata lor vecinătate. În această secțiune, am întocmit o listă de produse pentru reaprovizionarea cu nutrienți a gazonului și a peluzei pentru a vă ajuta să alegeți produsul potrivit. Atunci când alegeți un produs, este important să țineți cont de caracteristicile zonei care urmează să fie tratată și să întocmiți un program de fertilizare la începutul anului și să achiziționați și să aplicați îngrășăminte în consecință. Avem o gamă de produse cu un timp de descompunere, de la 2-3 luni până la 8-9 luni. Dacă alegeți produsele de 2-3 luni, veți avea nevoie de cel puțin 3 formulări, un fertilizant de primăvară, unul de vară (gestionarea stresului) și unul de întreținere toamnă-iarnă. Cu aceste produse, puteți să vă hrăniți întotdeauna gazonul cu amestecul de nutrienți potrivit pentru sezon, pentru a obține cele mai bune rezultate de la acesta. Există cazuri speciale în care, pe lângă reaprovizionarea cu nutrienți, trebuie să vă ocupați și de alte probleme, cum ar fi un gazon cu mușchi sau buruieni. Nici în acest caz nu trebuie să disperați, pentru că vă oferim și produse care conțin produse care conțin substanțe de combatere a mușchiului și de distrugere a buruienilor. Gama noastră include produse de la Compo, ICL, Beckman, DCM, Dyra, Substral și Viano.

Îngrășăminte foliare:

Fertilizarea foliară este o metodă de lungă durată de furnizare a nutrienților în producția vegetală. Fertilizarea foliară crește fotosinteza și respirația, activitatea enzimatică și starea fizică și chimică a coloizilor celulelor. În același timp, nutrienții absorbiți prin frunze stimulează activitatea rădăcinilor. În acest grup de articole veți găsi în principal produse de la ICL Agroleaf , Biokal, Damisol, Fitohorm, Kinglife, Wuxal.

Fertilizarea foliară, adică adăugarea de nutrienți prin intermediul frunzelor, este o metodă complementară eficientă și cu acțiune rapidă a fertilizării solului. Cercetările au arătat că fertilizarea foliară nu numai că oferă o soluție rapidă la deficiențele de nutrienți, dar crește și randamentul, calitatea culturilor și rezistența la dăunători și la condițiile de mediu nefavorabile.

Substanțele nutritive aplicate prin pulverizare foliară cu formulări de îngrășăminte foliare de calitate corectă pot fi de 8-20 de ori mai eficiente decât cele aplicate prin sol, în funcție de specia de plante și de stadiul de dezvoltare. În același timp, fertilizarea foliară stimulează, de asemenea, absorbția nutrienților din sol, sistemul radicular al plantei pompând mai mulți nutrienți dizolvați în părțile superioare ale plantei, în lăstari și frunze. Cu toate acestea, fertilizarea foliară poate avea succes numai dacă compoziția îngrășămintelor foliare este adaptată la cerințele nutritive ale etapelor de viață ale plantelor. Rentabilitatea aplicării este sporită dacă formula îngrășămintelor foliare are o durată ridicată a ingredientului activ, o puritate ridicată, nu ridică pH-ul soluției și este foarte solubilă în apă.

Diferite plante au nevoie de cantități diferite de nutrienți diferiți în diferite etape ale vieții lor. Prin urmare, alegeți un tip mai bogat în azot (de exemplu, NPK 31+11+11) în timpul perioadei de dezvoltare a frunzelor, un tip mai bogat în potasiu (de exemplu, NPK 15+11+30) în timpul coacerii și al formării fructelor, un conținut mai ridicat de fosfor (de exemplu, NPK 12+52+5) după plantare, în timpul înfloririi și al formării tuberculilor (cartofi) și pentru a reînsămânța sistemele radiculare deteriorate. În cazul solurilor nisipoase cu textură ușoară, utilizați formulări cu un conținut mai mare de magneziu și sulf (de exemplu, NPK 10-5-10+16MgO+32SO3). Pentru utilizarea generală, de zi cu zi, pentru îmbunătățirea calității și pentru comercializare, recomandăm o compoziție echilibrată (de exemplu, NPK 20+20+20).

Este important ca îngrășământul foliar să conțină toate microelementele necesare, pe lângă macroelementele (NPK), într-o formă chelatată care să fie ușor de utilizat de către plante. Unele îngrășăminte foliare de calitate superioară conțin, de asemenea, ingrediente biostimulante care pot depăși rapid stresul cauzat de condițiile de mediu nefavorabile. Amplificatorii de aderență ajută picăturile de pulverizare să adere la frunze și, astfel, îmbunătățesc absorbția nutrienților.

Utilizarea îngrășămintelor foliare este justificată în special în fazele de vegetație cu cerere mare de nutrienți, în cazul unei supra-lipidări și al unor condiții nefavorabile de sol (de exemplu, pH ridicat al solului, sol rece sau legat, sol fără aer, secetă de vară, antagonism al nutrienților) și după plantare în cazul unui sistem radicular nedezvoltat, adică în toate situațiile în care este împiedicată absorbția nutrienților din sol. Pot fi utilizate în orice cultură horticolă sau arabilă, de mai multe ori într-un sezon de vegetație, în funcție de starea culturii.

Pentru ca tratamentele foliare să fie eficiente, respectați regulile de bază pentru fertilizarea foliară:

  • Pulverizați numai atunci când nu bate vântul!
  • Plantele absorb substanțele nutritive aplicate pe frunziș prin celulele respiratorii ale căilor respiratorii, iar cum în brățările frunzelor există mai multe căi respiratorii, este important să aplicați îngrășământul foliar cu un pulverizator de înaltă presiune cu duze de atomizare fină.
  • La temperaturi de peste 26 oC, absorbția nutrienților prin frunze este redusă.
  • Nutrienții sunt mai bine utilizați pe frunzele umede. Prin urmare, ținând cont de punctul anterior, se recomandă aplicarea îngrășămintelor foliare dimineața devreme, când frunzele sunt încă umede și temperatura este favorabilă.
  • Îngrășămintele foliare cu microelemente nutritive pot fi amestecate cu orice erbicid sau erbicid, cu excepția preparatelor care conțin cupru, și aplicate într-o singură aplicare.
  • În plus față de analiza solului, se recomandă analiza frunzelor pentru a selecta compoziția corectă de îngrășăminte foliare, în special pentru culturile care rămân pe loc timp de mai mulți ani, cum ar fi viile și livezile.

Îngrășământ foliar:

Aici veți găsi produsele Substral, Biopon pentru reaprovizionarea cu nutrienți a legumelor, fructelor, plantelor ornamentale și a altor plante cultivate în grădinile de hobby.

Micronutrienții, după cum sugerează și numele lor, sunt prezenți în cantități mici în plante și în sol, dar importanța lor este cu atât mai mare pentru o producție vegetală de calitate. Suplimentarea cu micronutrienți se bazează în principal pe chelați, care sunt mai eficienți și mai siguri decât formele de sare. Chelații de micronutrienți sunt molecule speciale legate organic, biologic active, cu o stabilitate puternică. Această stabilitate are ca rezultat efecte biologice rapide și optime. În acest grup de articole veți găsi în principal produsele Easygro, Damisol, Fitohorm, Valagro pentru suplimentarea fierului, cuprului, manganului, molibdenului și a altor microelemente.

Îngrășăminte reglementate:

Îngrășămintele cu eliberare controlată reprezintă în prezent cea mai avansată tehnologie de reaprovizionare cu nutrienți. Cheia livrării nutrienților este reprezentată de învelișul de pe granulele de îngrășământ, care determină timpul de degradare a produsului, care poate varia de la 6 săptămâni la 12-14 luni. Toate granulele de îngrășământ conțin azot, fosfor, potasiu și, în funcție de tipul de produs, oligoelemente. Degradarea acestor îngrășăminte este legată de temperatura solului, aprovizionarea optimă cu nutrienți fiind la21 oC. La temperaturi mai scăzute, eliberarea nutrienților încetinește, iar la temperaturi mai ridicate ale solului se eliberează mai mulți nutrienți pentru a satisface nevoile plantelor. Produsele populare din această gamă sunt Osmocote, Basacote, Plantacote și Aktiwin, care sunt recomandate în primul rând pentru cultivatorii de plante ornamentale comerciale. Acestea sunt disponibile în formulări predominante de azot și potasiu. Pentru pomicultură, gama Agroblen este cea mai utilizată, iar pentru cultivatorii amatori, gamele Substral și Buviplant sunt disponibile în ambalaje de dimensiuni mici.

Ce este eliberarea lentă?

Un îngrășământ cu eliberare lentă conține un amestec echilibrat de forme de azot imediat disponibile (amoniu, uree) și lanțuri lungi de azot care se eliberează lent (de exemplu, formurină, metilen-uree). Acest lucru asigură un aport continuu și echilibrat de nutrienți pe o perioadă mai lungă de timp. Eliberarea azotului cu eliberare lentă depinde de biota solului (activitatea microbiană), de chimia solului (pH) și de temperatură, precum și de intensitatea irigării. Absorbția azotului are loc deja la peste 5 oC, iar procesul se accelerează treptat odată cu creșterea temperaturii. Tratamentul poate fi repetat, dacă este necesar, la sfârșitul perioadei de eficacitate.

Ce este un îngrășământ acoperit?

În timpul producției, granulele îngrășămintelor sunt acoperite cu un strat de rășină de origine vegetală sau cu un strat artificial produs chimic. Acoperirea protejează nutrienții de dezintegrarea imediată, mărind durata de valabilitate a produsului de la câteva săptămâni la câteva luni. Eliberarea nutrienților, adică durata de viață a produsului în luni, depinde de grosimea stratului de acoperire. Există îngrășăminte cu un strat dublu (DCT). Stratul de rășină protejează rădăcinile plantelor de sărurile dăunătoare, ceea ce este deosebit de periculos atunci când plantele sunt tinere. După aplicare, umiditatea solului pătrunde în stratul de rășină și dizolvă substanțele nutritive din interiorul granulelor. Nutrienții dizolvați sunt apoi eliberați în mod continuu în solul din jur, de unde pot fi ușor absorbiți de rădăcini. Granulele eliberează nutrienții în mod continuu pe toată durata de acțiune. Învelișul de rășină golit se va descompune ulterior.

Ce este eliberarea controlată?

Majoritatea îngrășămintelor acoperite sunt îngrășăminte cu eliberare controlată, în care rata de eliberare a nutrienților depinde exclusiv de temperatura solului: la temperaturi mai ridicate, nutrienții sunt eliberați mai repede, la temperaturi mai scăzute, mai lent, iar durata de acțiune este mai lungă. Durata de acțiune indicată de producător se bazează pe o temperatură medie a solului de 21 oC. Eliberarea nutrienților începe deasupra punctului de îngheț și devine mai intensă pe măsură ce solul se încălzește. Pe măsură ce solul se încălzește, se eliberează mai mulți nutrienți, iar pe măsură ce temperatura din zona rădăcinilor se răcește, se eliberează mai puțini nutrienți. Acest lucru corespunde ratei de absorbție a nutrienților de către plante, care este legată de activitatea rădăcinilor. Acest mod unic de eliberare a nutrienților este deosebit de eficient pe solurile cu o capacitate scăzută de fixare a nutrienților (de exemplu, nisipul).

Un nivel mai avansat de eliberare controlată a nutrienților este eliberarea programată a nutrienților. Aceste îngrășăminte urmăresc diferitele nevoi de nutrienți ale plantei în diferite stadii de dezvoltare: mai intensiv în timpul fazei de creștere intensivă și mai moderat în timpul fazei de înrădăcinare, astfel încât să nu se acumuleze sare în exces în mediu și CE să fie mai mică.

Îngrășământ solid (granular):

În acest grup de articole am adunat așa-numitele îngrășăminte de câmp. Acestea sunt produsele realizate cu cele mai simple procese de fabricație. Aceste produse sunt realizate cu diferite compoziții, nitrat de amoniu, sare măruntă, sare măruntă de var, micramidă pentru azot, superfosfat pentru fosfor, potasiu pentru potasiu, sulfat de potasiu, sare de potasiu, sulfat de potasiu. Printre îngrășămintele solide există produse care conțin diferite proporții de macroelemente. Unul dintre cele mai cunoscute dintre acestea este gama Yara Cropcare.

Soluție nutritivă:

În această grupă de articole veți găsi soluții nutritive lichide pentru uz hobby. Aceste produse conțin întotdeauna macroelemente și microelemente adaptate la nevoile plantei respective, pentru o creștere și o înflorire corespunzătoare. Gama noastră include produsele Substral, Florimo și Biopon.

Pe lângă lumina soarelui și aer, plantele de grădină și de apartament au nevoie de apă și de nutrienți pentru a se dezvolta corespunzător. Primele două le obțin fără niciun ajutor uman, dar noi le furnizăm nutrienții și apa, în special pentru plantele ținute în ghivece și în casă. Chiar și pământul de ghiveci de cea mai bună calitate nu conține suficiente substanțe nutritive pentru a satisface cerințele sporite de nutrienți ale plantei în timpul etapelor de creștere intensivă, a frunzelor și a înfloririi. Irigarea leapădă o parte din nutrienți, astfel încât aceștia trebuie să fie reaprovizionați continuu.

Avantajul soluțiilor nutritive în comparație cu alți înlocuitori de nutrienți (batoane nutritive, îngrășăminte solide) este că acestea sunt ușor de măsurat și pot fi adăugate direct în apa de irigare, în care se amestecă imediat și perfect. Toți nutrienții sunt conținuți într-o formă solubilă în apă, astfel încât sunt imediat absorbiți și utilizați de plante, iar rezultatele tratamentului sunt vizibile după numai câteva zile.

Grădinarii pot alege dintr-o mare varietate de soluții nutritive, a căror compoziție variază în funcție de zona de aplicare (grupul de plante) sau de perioada de aplicare (stadii de dezvoltare). Cele mai comune tipuri sunt:

În soluțiile pentru plantele cu frunze (ficus, filodendron, palmieri etc.), în macroelementele (azot, potasiu, fosfor) predomină azotul, care este responsabil de culoarea verde și de dezvoltarea lăstarilor, față de celelalte. În soluțiile nutritive ale plantelor cu flori (ciclamen, fucsia, violeta Capului etc.), potasiul, care stimulează înflorirea, este componenta principală, în timp ce soluția nutritivă pentru răsaduri conține mai mult fosfor, care favorizează dezvoltarea rădăcinilor. Plantele cu flori și cele cu frunze sunt, de asemenea, comune în gospodării, astfel încât producătorii oferă și soluții nutritive universale cu proporții aproape egale ale diferiților nutrienți în concentrații medii. Există, de asemenea, soluții nutritive speciale, formulate special pentru o anumită specie de plante (citrice, orhidee, cactuși, bonsai, plante de balcon, trandafiri, gerani), cu compoziția și proporția de nutrienți cea mai potrivită pentru nevoile grupului de plante indicat. Pe lângă cei trei nutrienți principali, plantele au nevoie și de așa-numitele mezoelemente (magneziu, calciu) și micronutrienți (fier, bor, cupru, molibden, mangan, zinc). Prin urmare, atunci când alegeți o soluție nutritivă, alegeți una care să conțină aceste elemente, de preferință combinate cu un agent de chelare (de exemplu, EDTA, DTPA) care împiedică precipitarea în soluția din sol. Acest lucru va fi indicat pe ambalaj.

În plus față de compușii anorganici, mulți producători adaugă în formulările lor și materiale organice (de exemplu, guano, humus de vierme, alge marine sau extracte de humus). Aceste substanțe sunt benefice pentru microorganismele care trăiesc în sol (ciuperci și bacterii microscopice), cunoscute sub numele de viața solului, care ajută la îmbunătățirea utilizării nutrienților.

Alegerea abundentă este greu de ales. Dincolo de ambalajele și etichetele colorate și dezirabile, uitați-vă la conținut! Soluțiile nutritive cu un conținut de ingrediente active de peste 15-20% sunt cele mai bune. Acest lucru poate fi verificat cu ușurință prin cântărirea unui litru de soluție și, dacă aceasta cântărește cât suma ingredientelor active în plus față de un kilogram de apă, înseamnă că conține toți nutrienții pe care producătorul i-a indicat pe etichetă (de exemplu, 13% N+4,5% P+6,5% K+0,01% Mg+1 litru de apă = 1,221 kg). Este important ca soluțiile nutritive să nu conțină cloruri și să aibă o chimie apropiată de cea neutră (6-7 pH). O soluție nutritivă bună este limpede ca apa, deși poate avea o culoare diferită. Soluțiile nutritive nu sunt toxice. De obicei, acestea pot fi păstrate pe termen nelimitat într-un loc ferit de îngheț. Congelarea precipită ingredientul activ.

La utilizarea soluțiilor nutritive trebuie respectate câteva reguli de bază:

Hrăniți mai des în timpul sezonului de creștere și mai rar în timpul sezonului de repaus. Perioada de repaus al plantelor nu este întotdeauna iarna. De exemplu, amaryllis și alte plante de apartament care înfloresc iarna sunt în repaus vara.

Plantele bolnave și slăbite nu trebuie fertilizate, cu excepția cazului în care simptomele sunt cauzate de deficiența de nutrienți.

În cazul în care sistemul radicular este afectat, soluțiile nutritive pot fi aplicate ca îngrășământ foliar cu un pulverizator manual.

Diluați întotdeauna soluția nutritivă cu apă. Solul care s-a uscat trebuie umezit cu apă curată înainte de a aplica soluția nutritivă.

Îngrășământul trebuie aplicat uniform, în doze mici, folosind un produs cu o compoziție adecvată stadiului de viață al plantelor.

Nu fertilizați timp de 2-3 săptămâni după transplantare. Dați timp plantei să se obișnuiască cu noul său mediu.

Monofertilizator solubil în apă:

Produsele din această grupă de articole sunt îngrășăminte solubile în apă care conțin unul, până la două macro sau microelemente, fără reziduuri. Utilizarea lor este recomandată numai grădinarilor avansați care dispun de cunoștințele și de echipamentul tehnic necesar (mai multe rezervoare de soluții nutritive, echipamente precise pentru soluții nutritive) și care efectuează în mod regulat analize ale solului și ale apei. Monofertilizatorii pot fi utilizați pentru a corecta rapid dezechilibrele nutritive, dar pot provoca și daune grave dacă sunt utilizați incorect. Puteți găsi aici produse de la Yara, Haifa, ICL, K+S.

Îngrășăminte complexe solubile în apă:

Aceste produse sunt îngrășăminte solubile în apă care conțin azot, fosfor, potasiu, mezo și micronutrienți fără reziduuri, cu o compoziție adaptată la cerințele nutritive ale fazelor fenologice specifice ale plantelor. Prin utilizarea lor continuă, se pot maximiza cerințele nutritive ale culturilor noastre. Gama noastră include produsele ICL Universol, produsele Valagro Master, produsele Yara Ferticare și binecunoscutul Volldünger Linz.