Mézontófű (Facélia) Kertdoktor 30g

T06566
A Mézontófű jelemzői: Vetőmag szükséglete:  14-16 kg/ha. A mézontófű (facélia, méhvirág, hernyóvirág) Európa viszonylag új kultúrnövénye. Leginkább, mint méhlegelő jelentős, de takarmányként, dísznövényként, zöldtrágyaként való felhasználása is elterjedt. A facélia kiváló mézelő értékét rendkívül gyors fejlődésének és hosszú ideig tartó (4-... Részletes leírás
45,55 RON (nettó: 35,87 RON)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

A Mézontófű jelemzői:

Vetőmag szükséglete: 

14-16 kg/ha.

A mézontófű (facélia, méhvirág, hernyóvirág) Európa viszonylag új kultúrnövénye. Leginkább, mint méhlegelő jelentős, de takarmányként, dísznövényként, zöldtrágyaként való felhasználása is elterjedt. A facélia kiváló mézelő értékét rendkívül gyors fejlődésének és hosszú ideig tartó (4-8 héten át) folyamatos virágzásának köszönheti. Virágai rendkívül vonzóak a mézelő méh számára. A nektár cukortartalma magas (28 %), és virágonként mintegy 1,8 mg képződik. 1 hektár facéliára 4-6 méhcsalád telepíthető és a hektáronkénti mézhozam az akár 800 kg –os mennyiséget is meghaladhatja. Méze halványbarna, kissé opalizál. A fiatal korban kaszált növény igen kiváló takarmány. A frissen kaszált mézontófű ásványianyag-tartalmát az 1. táblázat mutatja be. Takarmányként hasznosítva tavaszi és másodvetésű növény, ha viszont magjáért termesztjük, csak tavasszal vethető.

A Mézontőfű termesztésének előnyei:

A facélia nagyon egészséges növény. Igénytelensége, gyors növekedése, jó vitalitása, hosszú virágzási ideje, kifagyása és napszaktól független növekedése miatt az egyik legkedveltebb köztes- és zöldtrágya növény. Finom, gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban, valamint kalciumban igen gazdag. Gyökérrendszere révén olyan talajállapotot hoz létre, amely a szántás energia-felhasználását lényegesen javítja. Nematosztatikus, valamint nematicid hatásánál fogva értékes növénye a vetésváltásnak is. A facélia tarlónövényként való termesztése környezetvédelmi szempontból két oldalról is jelentős. Az egyik a nitrátkimosódás megakadályozása: a kultúra a gyors növekedésükhöz felveszi a talajok felszabaduló tápanyagkészletét. A másik a fedettség biztosításával függ össze: a mulcs megakadályozza a gyomok kelését, így csökkenthető - pl. a kapás kultúrákhoz (napraforgó, kukorica, cukorrépa) - a szükséges gyomirtószer-mennyiség.

A Mézontófű igényei:

Talajigénye: 

Annak ellenére, hogy a mézontófű a termesztése során nem igényel túlzottan sok tápanyagot és átlagos minőségű talajon is szépen díszlik, a facélia a jó kapilláris vízemelő képességű középkötött mezőségi talajok növénye. Hazai körülmények között a fagyzugos, illetve az északi kitettségű területek kivételével valamennyi szántóföldi termőhelyen sikerrel termeszthető amennyiben biztosítani tudjuk gyors és egyenletes kelését. Kötött „hideg” talajokon, valamint sekély termőrétegű, 1,2 %-nál alacsonyabb humusztartalmú talajokon kerüljük termesztését. Aszályos területeken a nyári szárazság jelentős károkat okozhat az állományban.

Hőmérsékleti igénye:

 Csírázása 5-14 napig tart, melyet az előhűtés tovább serkent. Csírázási hőminimuma 5 °C, hőoptimuma 16-20 °C, míg annak maximuma 30 °C –ra tehető.

Vízigénye: 

A vegetációs idő során nem nagy, de bő termésre a virágzás ideéig fennálló mérsékelten meleg, csapadékos időjárás esetén számíthatunk.

A Mézontófű termesztéstechnológiája:

Vetése:

A vetésidő, a használat meghatározója. Magtermesztési céllal a facélia március végén-április elején vetendő. Méhlegelőnek szintén áprilisban kezdhető a vetése, ami 1-2 hetes szakaszolással akár június közepéig is eltarthat. A túl korai vetések az állomány „megfázását” ritkulsáát, sőt kipusztulását is eredményezhetik. Zöldtrágyának az év bármely szakában vethető, az ugaroltatni kívánt táblába akár önmaga után is. Mulcsnak még az augusztusi vetések is sikeresek lehetnek.

A vetésmélység a talaj fizikai összetételétől függően 2-4 cm legyen. Laza, homokos talajokon ajánlott a mélyebb vetés. Az a nagyon lényeges, hogy a magok azonos mélységre kerüljenek, így a kelés is egyenletes lesz. 

Térállás:

Sortávolság takarmánynak 12 cm

Sortávolság méhlegelőnek 24-36 cm

Virágzási idő vetéstől számítva:

Virágzási idők a vetés ideje szerint:

Márciusi vetés: virágzás 11 hétre

Áprilisi vetés: virágzás 7-8 hétre

Májustól-augusztusi vetés: virágzás 6 hétre

Őszi vetés: virágzás májusban

Súly: 0.03 kg
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Bio
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.