Gumóskömény 1g

T07996
Milyen tulajdonságai vannak a gumósköménynek? A kisebb ökölnyi termések (30-50 dkg) édesek és lédúsak. Az ókorban sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezték. Főzelék céljára akkor szedjük, amikor a szárgumó legalább tyúktojás nagyságú. Ez a tömör kidudorodás átvágva fehér színű és édes ízű. Nálunk alig ismert különlegesség. Üde zöld, vékony, sal... Részletes leírás
4,54 RON (nettó: 3,57 RON)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

Milyen tulajdonságai vannak a gumósköménynek?

A kisebb ökölnyi termések (30-50 dkg) édesek és lédúsak. Az ókorban sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezték. Főzelék céljára akkor szedjük, amikor a szárgumó legalább tyúktojás nagyságú. Ez a tömör kidudorodás átvágva fehér színű és édes ízű. Nálunk alig ismert különlegesség. Üde zöld, vékony, sallangos, kaporszerű levélzete az alacsony növényt légiessé teszi. Közvetlenül a földön ül a szárából képződött vaskos, lapos, húsos, pajzs alakú, fehéres szárhagymája, amely kitűnő csemege; A növény illatos, később magszárba szökken, és szép, élénksárga virágzatot hoz. Ágyasban egymás mellett sorakozva különleges látvány. Díszítő hatását növeli biológiai érdekessége is, ugyanis a növények szárhagymái, bárhogyan is hullanak a magvak vetéskor, 90%-ban élükkel kelet-nyugati irányban helyezkednek el. Előtér-, csoportos, soros növénynek kiváló. A különböző kertekből (bemutató-, iskola-, haszon-, házi-, hobbi- stb. kert) nem hiányozhat. Edényekben, nagyobb cserepekben is mutatós. Rendkívül impozáns az édes kömény hatalmasra növő, virágzó bokra.

A gumóskömény jellemzői, termesztési igényei:

A gumóskömény az ókorban is igen népszerű és közkedvelt növény volt.

Hőmérsékleti igénye:

Meleg igényes növény, bár már elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz. Magjai 6-7 °C-on kezdenek csírázni.

Fény és vízigénye:

Fényigényes. Vízigénye a tenyészidő alatt erősen változó. A csírázástól a virágzás kezdetéig, tehát az intenzív növekedési szakaszban sok vizet igényel.

Hogyan termesszük a gumósköményt?

Vetés:

A gumós vagy olasz édeskömény (var. azoricum) termesztése egyéves, április közepétől szakaszosan (10-14 naponként) vethetjük, ezzel folyamatos szedést teszünk lehetővé. Az utolsó vetés időpontja július vége. A gumós édeskömény igen hajlamos a felmagzásra, bármilyen káros környezeti hatásra magszárba indul, ezért biztonságosan csak az őszi termesztése ajánlható. Szerencsére a lisztharmaton kívül nem érzékeny más betegségekre.

Palántanevelés:

Palántáról nevelve fedett palántanevelő helyre március elején vessük 5×5 cm-es térállással (2,5 g/m2), május második felében ültetjük szabadba. Tápkockában is előnevelhetjük a növénykét. Tápkockánként 2 magot vetünk, s egy növényt hagyunk meg. A palántákat palántafúróval, a tápkockákat kapával, ültetőkanállal ültetjük ki. Szükség szerint beöntözzük. A növényke gyökérzetét a szárkezdeményig tesszük a földbe.

Térállás:

40X15 cm-es sor-, illetve tőtávolságra vessük.

Betakarítás:

80-100 (110) nap múlva szedésre érettek a gumók . Szedéskor a szárhagymák kifejlődésekor a talajszinten késsel kivágjuk a növényt. Megtisztítjuk, a fölösleges leveleket leszedjük, a többit megkurtítjuk, így fogyasztásra alkalmas és piacképes. Eltartása: 0 °C körül 2 hónapig eláll.

 

Súly: 0.003 kg
Szélesség: 140 mm
Magasság: 80 mm
Hossz: 1 mm
Elérhetőség: 1-4 nap
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.