Fenyőfa hirtelen száradása

Kornél Lányi

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és időközben megkezdtük a kezelést mospilánnal

#57595
Dr. Varga Mária Consultant

A természetes viasz-képzésen túl liszteskét nem, de néhány pajzstetű már "elhagyott pajzsát" igen. A 10 C-fokot meghaladó hőmérsékleten, március végén - amikor a kártevők is éledeznek- célszerű permetezni Mospilan/5 l permetlébe 1 zacskó/ + Biosol káliszappan /5 l permetlében 50 ml/ elegyével.

#57593
Pap Edina Top consultant

A 8 év cserépben tartást megsínylette, legyengült a növény. Én pajzstetűket látok rajta, elég súlyos kártátelt. Növényvédő kolléganőm válaszáig szíves türelmét kérem.

#57580
Kornél Lányi

Mellékeltem még egy fotót

#57554
Kornél Lányi

Kedves Pap Edina!

Előre is nagyon szépen köszönöm párnapja került átültetésre cserépből és most vettük csak észre 8 éves és szomszédom ki akarja dobni, mert liszteske megbetegedésnek látja.

A képeket mellékelem ha nem jók készítek újat.

Köszönettel, Kornél

#57553
Pap Edina Top consultant

Kérnék közeli éles képet. Mikor jelentkezett a kártétel? Amerikai lepkekabóca szövedékére gyanakszom.

#57552
Kornél Lányi

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a véleményüket kérni a mellékelt képek alapján a zöld tuja tüskés leveleken látható fehéres lerakodás természetes vagy valamilyen betegségre utal?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel, Kornél

#57550
Pap Edina Top consultant

Sajnos a fenyők a klímaváltozás vesztesei. Több cikk is jelet meg a témáról. Néhányat javaslok Önnek olvasására:

https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/szaz-ev-mulva-vegleg-eltunik-a-fenyo

https://greenfo.hu/hir/atszabja-az-erdoket-a-klimavaltozas/

https://infostart.hu/belfold/2022/08/28/bardoczi-sandor-a-fenyok-nagy-reszenek-nincs-jovoje-magyarorszagon

#57074
András Szántó

Üdvözlöm!

Kertünkben 4 fenyő áll. Soha nem volt velük foglalkozva. A két nagy kb.40 éves. Valamint kettő kiszáradób lévő kicsi fa. A nagyból az egyik az sajnos tavaly óta fentről lefele szárad el. 12 nappal ezelőtt a felső rész harmada volt száradt, szinte tulevel nélküli. 12 nap alatt szinte eltűnt a zöld színe. 12 napja kívágtam mellőle egy akácot, ami 3 méterre volt tőle és attól tartottam, hogy elveszi a vizet a fától, valamint a törzsétől néhány méterre egy orgona bokrot. Ez nemi árnyékot adott a testnek. Gyakorlatilag eltűnt a zöld szín a fáról 10 nap leforgása alatt.

A másik nagy fa 40 éves. Elutazásom előtt gyönyörű volt. Semmi betegség nyoma, szomszéd locsolta is 1x, de esett is eső Budapesten az elmúlt két hétben.
Rengeteg levelett veszített. Szintén úgy tűnik, hogy fentről lefele szárad, de itt a zöld szín is megfakult 2 hét alatt, míg a másik fa azért azt tartotta. Kétségbe van a társasház esve, sok zajt fogott fel, és van aki 40 éve szeretettel ültette ezeket. A segítségüket kérnénk. Déli pályaudvar felett laknak az Istenhegyi út alján, vagyis nem egy erdei talajon. Van egy pici gyununk, hogy támadták őket, mert lett egy új szomszéd akinek ezek benne lehetnek a kilátásában. De ez csak gyanú. Gázolaj szagot nem érezni és nem tűnik úgy, hogy valami vegyszeres dolog pusztítaná a fenyő alatti növényzetet.
Bár egy nagyon pici lehet, hogy van, de nem tudom megitélni, hogy az nap égés a nagy fenyő alatti 30 cm es növényeken. A kertbe sajnos kb. szabad bejárás volt eddig. Közben megnéztem a fehér foltokat. Ez gyanta, ez a fenyőről cseppen. Köszönöm a segítségüket.

#57044