- Agent de vinificație și agent chimic
- Folie, plasă, sac, produs din plastic
- Mașină
- Pentru răsaduri de grădină
- Accesorii pentru grădină
- Pesticide
- Technică de irigație, lac de grădină
- Îngrășământ organic si anorganic
- Expert advice
- La preț redus
- Carte de specialitate
- Serviciu
- Pământ, turbă, condiționarea solului
- Semințe, ceapă, tuberculi
- Unelte, echipament de protecție
- Magazinele
- Culturi
- Producător
- Magazin
Filtru
Suport de plante
Sol pentru ghiveci, turbă, balsam de sol
Solul de bună calitate este vital pentru plante. Pe lângă faptul că absoarbe apa și nutrienții, acesta joacă un rol important în ancorarea rădăcinilor. Un substrat de calitate bună pentru ghiveci, compostul pentru ghiveci, are un bun echilibru de apă și aer și o structură bună. Are o textură lejeră, absorbind ușor apa, dar și reținând-o și permițând ca excesul de apă să se scurgă cu ușurință. Plantele ornamentale, plantele de apartament, plantele de balcon, plantele veșnic verzi, arbuștii ornamentali, plantele aromatice, legumele și fructele (de ex. căpșunile, de exemplu), este deosebit de important ca mediul de creștere să aibă aceste calități bune, deoarece trebuie să crească, să prindă rădăcini, lăstari, frunze și flori într-un mediu relativ puțin în ghiveci, iar în cazul legumelor și fructelor, să producă fructe de calitate și abundente, suculente și bogate în vitamine. O caracteristică importantă a mediilor de ghiveci și a solurilor de ghiveci este chimia lor, sau pH-ul. Se face distincția între solurile de tip A, care sunt acide (pH 4-6), solurile de tip B, care sunt neutre (pH 6-7), și solurile de tip C, care sunt mai alcaline (pH 7-8). Unele tipuri sunt, de asemenea, completate cu un îngrășământ permanent.
Alte medii
Pentru plantele de apartament ținute în acvacultură (de exemplu, Lechuza), oferim, de asemenea, granule de argilă care acționează ca fixatori de rădăcini și mediu de reținere a apei. Hidroponia, cunoscută și sub numele de hidroponie, este foarte populară în clădirile de birouri, centre comerciale, hoteluri, restaurante, spații pentru evenimente, unde sunt necesare plante de apartament decorative de mari dimensiuni, cu întreținere redusă și fără expertiză. Aceste plante trebuie doar să fie hrănite cu o soluție nutritivă lichidă recomandată pentru plantele de apartament. Pe măsură ce cresc, este posibil să fie nevoie să fie transplantate în recipiente mai mari. Peletele de argilă, care pot fi folosite și în scopuri decorative, sunt o modalitate bună de a face acest lucru.
Cultura în apă nu este potrivită doar pentru plantele de apartament, ci și pentru legume. În prezent, serele moderne sunt folosite aproape exclusiv pentru producția intensivă de legume pe medii alternative, cum ar fi lâna de piatră sau plapuma din fibre de nucă de cocos. Un substitut excelent pentru turbă, care devine din ce în ce mai rar, este fibra de nucă de cocos, care este, de fapt, un produs rezidual și, prin urmare, nu reprezintă o problemă de mediu la fel de mare ca turba. Cojile de nucă de cocos presate, cărămizile de nucă de cocos, se umflă de multe ori mai mult decât volumul lor atunci când sunt înmuiate în apă și sunt potrivite pentru însămânțarea semințelor, pentru butași și pentru afânarea solului.
Perlita horticolă este o rocă de origine vulcanică. Este disponibilă într-o varietate de dimensiuni ale particulelor. Este tratată termic în timpul fabricării, astfel încât este garantată fără agenți patogeni, fără buruieni și sterilă. Perlita este utilizată în întreaga lume, în principal în horticultura comercială, ca agent de afânare în straturile de plantare, îmbunătățind gestionarea aerului și a apei. De asemenea, poate fi folosit singur pentru înrădăcinare. Perlita horticolă are un pH neutru, o greutate redusă, o textură stabilă și nu conține nutrienți. Pe lângă utilizarea în horticultură, este recomandată și pentru uz casnic în grădinile de casă pentru stabilirea răsadurilor, înrădăcinarea și slăbirea plantelor de apartament (de exemplu, orhidee) care necesită un mediu liber.
Pe lângă faptul că slăbește și aerisește mediul, perlita horticolă leagă și reține umiditatea. Aceasta protejează plantele de uscare fără a crea un exces de îmbibare cu apă, care provoacă putrezirea rădăcinilor.
Vermiculita este un mineral silicat de origine naturală. Produsul extras din mine este măcinat într-un mod similar cu perlita și apoi umflat la temperaturi ridicate pentru a obține un granulat ușor. Fragmentele paralele de cristale de silicat cresc suprafața materialului, care reține bine apa, iar porii dintre granule rețin aerul. pH-ul său variază între 7 și 9, în funcție de locul în care este extras. În plus, vermiculita conține potasiu, magneziu și calciu.
Această categorie include, de asemenea, spuma de sticlă care reține apa, cunoscută în mod obișnuit sub numele de oază, utilizată în floricultură. Cărămizile de spumă, sau spuma de aramă, sunt un accesoriu esențial pentru aranjamentele florale creative, fie că este vorba de centre de masă, ornamente pentru mașini de nuntă sau decorațiuni funerare. De asemenea, poate fi folosită în aranjamentele florale uscate. Atunci când este umezită, oferă umiditate de lungă durată pentru aranjamentele florale vii. Ușor, ușor de modelat și tăiat. Poate fi încorporată în boluri, cutii, coșuri, coroane.
Scoarță de pin
Scoarța de pin este cel mai popular material de acoperire pentru straturile de flori și arbuști. Mulciul din scoarță de pin nu este doar atractiv, ci suprimă și buruienile și reduce evaporarea apei din sol. Poate fi fabricat din pin sau pin roșu, în mai multe tipuri de fracțiuni mici sau mari, sau într-un tip ideal care conține un amestec de ambele fracțiuni. Scoarța de pin de înaltă calitate este tratată termic și, prin urmare, este lipsită de dăunători, agenți patogeni și semințe de buruieni.
Scoarța de pin sau de larice, mulciul de pin de diferite dimensiuni ale particulelor este un excelent mulci și material decorativ. Mulciul din scoarță de pin previne buruienile, reține umiditatea în sol, răcorește și umbrește solul. Este deosebit de util pentru acoperirea solului plantelor acidofile (pin, rododendron). Mulciul din scoarță de pin, vopsit în diferite culori, are și un rol decorativ; pune în valoare frumusețea plantelor și conferă un aspect îngrijit al straturilor de flori.
Ameliorator de sol, ameliorator de sol
Folosirea amelioratorilor de sol, a amelioratorilor de sol și de plante și a activatorilor de sol este în plină glorie. Cu ajutorul microorganismelor, bacteriilor, ciupercilor micorizice sau chiar al extractelor de alge și al acizilor humici, care se găsesc în mod natural și sunt multiplicate, se poate îmbunătăți viața solului și formarea humusului, iar utilizarea substanțelor nutritive și a apei va fi mai bună. Rezistența plantelor cultivate la stresul cauzat de schimbările extreme de mediu și la atacurile dăunătorilor și agenților patogeni va fi îmbunătățită, iar pierderile economice vor fi reduse. Structura și viața solului sunt îmbunătățite, ceea ce are o mare importanță nu numai în ceea ce privește creșterea randamentelor și a calității, ci și din punct de vedere ecologic și de mediu.
Diverse amendamente pentru sol și preparate microbiologice de condiționare a solului și a plantelor care conțin alge, bacterii și alte organisme benefice joacă un rol important în stimularea vieții solului, a absorbției nutrienților și a conversiei nutrienților minerali într-o formă pe care plantele o pot absorbi. Prin îmbunătățirea vieții solului, culturile cultivate vor fi, de asemenea, mai sănătoase, mai colorate și mai abundente. Compostul din tescovină de struguri și diverși acizi humici lichizi ajută la refacerea materiei organice din sol. Materialele de retenție a apei rețin o parte din apa de irigare și din picăturile de ploaie, iar în perioadele de secetă sau de arșiță, aceste picături de apă reținute ne udă plantele.
O nouă dezvoltare solidă a binecunoscutului Amalgerol lichid este Amalgerol Starter, un îngrășământ starter sub formă de microgranule. Acesta conține proporția potrivită de nutrienți necesari pentru dezvoltarea inițială a plantelor. Conținutul său ridicat și ușor de absorbit de fosfor, zinc și sulf favorizează formarea rapidă a rădăcinilor. Conținutul său ridicat de potasiu îmbunătățește permeabilitatea celulară, ceea ce favorizează încorporarea corectă a azotului, facilitând astfel formarea de aminoacizi esențiali, esențiali pentru plante.
Ușor de aplicat, preparatele de alge granulare au un efect de înrădăcinare foarte semnificativ. Conținutul lor ridicat de materie organică contribuie la creșterea activității biologice a solurilor. Algele din sol au evoluat pentru a se adapta la condițiile biotopice din solurile terestre și, prin urmare, trăiesc în medii fizice, chimice și biologice mai extreme și mai rapid schimbătoare decât algele acvatice. Ele răspund la situații de stres constant prin producerea de substanțe bioactive benefice pentru culturile pe care le cresc, influențând astfel în mod favorabil sistemele plante-sol. Algele moarte îmbogățesc solul cu materie organică, care acționează ca o rezervă de nutrienți atât pentru culturi, cât și pentru microorganismele (bacterii, ciuperci) care se dezvoltă în sol. Unele specii de alge din sol pot fi antagoniști ai agenților patogeni ai plantelor.
Folosirea regulată a balsamurilor de sol care conțin bacterii benefice pentru sol crește rezistența plantelor și ajută la refacerea vieții solului. Acestea pot fi utilizate la toate tipurile de culturi, în toate ciclurile de cultivare. Ele stimulează creșterea, sporesc toleranța la secetă și rezistența la diverși agenți patogeni (de exemplu, diverse bacterii, ciuperci, insecte, nematozi). Ele pot fi utilizate nu numai pentru tratarea solului, ci și ca îngrășăminte foliare.
Încă din secolul al XIX-lea, s-a descoperit că unele ciuperci care trăiesc în sol și plantele superioare formează o relație simbiotică reciproc avantajoasă la nivelul rădăcinilor. Aceste ciuperci se numesc ciuperci micorizale (în greacă: rădăcină fungică). Filamentele fungice (hifele) din miceliul ciupercii invadează rădăcinile plantei gazdă, iar cele două tipuri de organisme se ajută reciproc pentru a avea acces la nutrienți. Rețeaua de hife a ciupercii microscopice de micoriză mărește suprafața rădăcinilor plantei de cultură pentru absorbția apei și a nutrienților. Această relație se menține pe toată durata de viață a plantei, stimulând creșterea și rezistența la boli. Rădăcina colonizată sporește absorbția de nutrienți și rezistența plantei.
Substanțele de reținere a apei de origine organică sau anorganică, cum ar fi Zeba, Stockosorb, Root Water, Waterbinder, sunt utilizate pentru a îmbunătăți capacitatea de reținere a apei în soluri și medii. Acestea au o mare importanță în atenuarea pagubelor produse de secetă. Unele substanțe sunt, de asemenea, capabile să lege umiditatea aerului și să o pună la dispoziția plantei. Ele pot fi utilizate cu rezultate bune pentru a îmbunătăți retenția de apă a solurilor pentru ghivece, a mediilor de plantare și pentru a reduce cantitatea de apă de irigare.
Turbă
Turba este cel mai utilizat mediu de cultură. În general, are o chimie acidă sau neutră și un conținut scăzut de nutrienți, ceea ce o face un material flexibil și de susținere a structurii pentru o gamă largă de culturi. Este cunoscută sub denumirea de turbă plată și turbă de raft. Aceasta din urmă este cunoscută și sub denumirea de turbă baltică sau turbă albă, deoarece este extrasă în principal din regiunea baltică (Lituania, Letonia și Finlanda). Este un material de culoare deschisă, aproape albă, în care se poate recunoaște structura țesutului fibros al mușchiului de turbă. În acest grup de articole veți găsi produse de la cei mai cunoscuți producători (Kekkilä, Novobalt, Pindstrup, Klasmann etc.) cu diferite dimensiuni de fibre. Popularul disc de turbă Jiffy este, de asemenea, inclus aici.
Turba este un material organic cu un conținut ridicat de apă, care se formează în zonele mlăștinoase și îmbibate cu apă. Turba se formează în mediile mlăștinoase, unde plantele sunt scufundate după ce mor. Materia organică se descompune apoi în condiții anaerobe, în absența oxigenului. Procesul care duce la formarea turbei se numește carbonizare biochimică. Microorganismele realizează descompunerea materiei organice. În acest fel se formează turba, în care materialul vegetal este încă recognoscibil. În funcție de gradul de descompunere, culoarea turbei variază. Turba care este abia descompusă, aproape de suprafață și de culoare deschisă este turbă albă. Turba mai degradată din straturile inferioare se numește turbă neagră. Turba albă are o textură fibroasă și nu are nutrienți pentru plante, iar cea neagră este pământie și are un conținut scăzut de nutrienți.
Două tipuri de turbă se disting în funcție de locul în care este produsă. Turba de câmpie se formează în bazine nedrenate, pe fundul lacurilor și în câmpiile inundabile. Se formează prin descompunerea vegetației de pajiște și este cunoscută și sub numele de turbă de fântână. Este calcaroasă și are o chimie neutră sau ușor alcalină (cu excepția turbei Osli din Hanság). Are un conținut relativ ridicat de nutrienți excavați. Depozitele sale interne sunt epuizate.
În țările aflate mai la nord de noi, de obicei în zona baltică, în condiții răcoroase și umede, mușchiul de turbă Sphagnum formează turba fibroasă, sau turba albă. Aceasta se formează prin stivuirea straturilor de mușchi de turbă mort. Are un pH acid (3-5) și un conținut scăzut de nutrienți. Datorită structurii sale fibroase și a capacității bune de reținere a apei, turba este utilizată în principal ca mediu de cultură pentru horticultură.
Deși turba este o materie primă regenerabilă, procesul de reconstituire a acesteia este extrem de lent. Din nefericire, din cauza utilizării intensive, resursele de turbă ale Pământului sunt limitate, astfel încât cultivatorii caută înlocuitori și aditivi alternativi. În cele mai moderne amestecuri de sol și substraturi, turba este suplimentată cu fibre de nucă de cocos sau fibre de lemn produse prin tratament termic și prelucrare fizică specială.
Sol pentru ghivece
Sub denumirea colectivă de "pământ pentru ghivece" veți găsi amestecuri de sol pentru cultivarea plantelor de balcon și de apartament, a plantelor veșnic verzi, a arbuștilor ornamentali, a plantelor aromatice, a legumelor și a fructelor (de exemplu, căpșuni) cultivate în ghivece, containere, containere, containere, containere și containere. Turba este principala materie primă pentru pământul pentru ghivece, dar sunt disponibile și produse pe bază de compost. Pe lângă pământul de ghiveci universal potrivit pentru aproape toate plantele, veți găsi, de asemenea, mediile ideale pentru plantele ornamentale cu cerințe specifice, cum ar fi orhideele, rododendronii, cactușii, pinii, geraniile, geraniile, palmierii și citricele. De asemenea, includem pământ pentru semințe și răsaduri, pământ pentru ghivece de grădină și pământ pentru iaz.
În general, solul ideal pentru plante are următoarele caracteristici: firimituri fine, permeabil (pentru a permite rădăcinilor să respire), permeabil în mod optim (pentru a împiedica rădăcinile să se sufoce din cauza apei stagnante) și permeabil la apă (apa ajută la transportul substanțelor nutritive de la rădăcini până la ultima celulă a plantei).
Un pământ pentru ghiveci de bună calitate are un conținut ridicat de humus și, prin urmare, este capabil să lege și să stocheze substanțele nutritive și să le pună la dispoziția plantei atunci când este nevoie. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât conținutul de humus este mai mare. Un bun pământ de ghiveci are o textură fină și sfărâmicioasă, ușor umedă, dar nu umedă. Este lipsit de materii străine.
O caracteristică importantă a mediilor și a pământului pentru ghivece este pH-ul chimic. Se face distincția între solurile de tip A, adică cele cu un pH scăzut (4-6), solurile de tip B, adică cele cu un pH neutru (6-7), și solurile de tip C, adică cele cu un pH mai alcalin (7-8). Clasificarea ABC a fost patentată de Florasca în Ungaria, ceea ce înseamnă că pământul pentru ghivece de tip A poate fi folosit pentru plantele care preferă mediile acide: azaleea, violeta africană, urechea elefantului (alocasia), ananasul, begonia, bromeliadele, frunza de zebră (Calathea), ciclamenul, floarea flamingo, gardenia, crizantema (Gloxinia), hortensia, Erica, Fittonia, Fittonia, Ixora, primula, Aecmea fasciata, ferigi, camelie, pin, ferigă, specii de Rhododendron.
Solul general pentru ghivece de tip B este potrivit pentru o gamă largă de plante, de ex. Aloe, Asparagus, Amarillis, Amber Aralia, Dieffenbachia, Cissus, Citrus, Chocrosinda, Ficus, Fuchsia, Fuchsia, Cactus, Hibiscus chinezesc, Croton, Euphorbia milii, Kalanchoë, poinsettia, arrowleaf, oxalis, bârlog, philodendron, Dracaena, Fatsia japonica, astyma de interior, yucca, Hoya, palmier de apă.
Pământul pentru ghivece de tip "C" este cunoscut și sub denumirea de pământ de muscat. Chimie ușor alcalină, mai calcaroasă. Poate fi folosit pentru plantarea următoarelor specii ornamentale: cleavers, trandafiri în ghiveci, palmieri răsuciți, palmieri dați, laur japonez (Aucuba), aspidistra, monstera, leandru, geranium, geranium, sansavieria, schafflera, palmier chamaerops (Chamaerops).
Orhideele au nevoie de un amestec special de sol pe bază de scoarță de pin. Structura lejeră preferată de orhidee este asigurată de scoarță de pin roșu asortată, perlit și fibre de nucă de cocos. Substanțele nutritive de lungă durată sunt furnizate de turba fibroasă și PG-Mix din solul pentru orhidee.
Un amestec de sol special pentru cactuși și plante suculente conține turbă de mușchi de Sphagnum, turbă plată, biohumus, gunoi de grajd compostat, nisip de râu și un amestec de îngrășăminte.
Pentru construcția grădinilor de pe acoperiș este necesar un amestec special de sol. Se face o distincție între solul pentru grădini de acoperiș extensiv și intensiv. Solul extensiv este alcătuit din făină minerală, zeolit, compost de scoarță și alte componente naturale potrivite pentru diferite specii de muște de corb. Plantele intensive de pe acoperiș (plante perene, arbuști, plante anuale, arbori) necesită un conținut mai mare de materie organică, astfel încât solul intensiv pentru grădini de acoperiș conține humus pe lângă componentele menționate mai sus.