Fikusz ginseng betegség

Dr. Varga Mária Consultant

A leveleken - kis nagyítással - látható foltok "fiatal" pajzstetvek pajzsai, amelyeket nemrég foglaltak el a meleg szobában. Az anyapajzs alatt fejlődnek ki az utódok, majd a pajzsot elhagyva külön-külön készítenek maguknak új pajzsot. Permetezni Mospilannal kell (szabadtéren), a maradék permetlevet pedig öntözésre használja, mert a növény a gyökerein keresztül felveszi a hatóanyagot.

#57649
Renáta Veréb

Kedves Gazdabolt.
Van egy ficus ginsengem. Az elmúlt napokban a levelein ragacsos anyag kezdett el megjelenni a lelevein es a levél felső részén is kis barna valamik vannak. Csatolok kepeket.
Min lehet a baja a novenyemnek ?
A valaszt elore is koszonom
Reni

#57618
Katalin Antics Consultant

Kedves Pásztorné Dévény Ágnes!
Fotóhiányában csak tippelni tudok. Bő szappanos vízzel és puha ronggyal, többször megismételve megoldható a probléma. Erős fertőzésnél van szükség rovarölő szerre.

#38543
Ágnes Pásztorné Dévény

Tisztelt Cím!

Fikusz ginzeng növényünket szobában tartjuk, elegendő fényt kap és a hőmérséklet is állandó.
észrevettem, hogy fényes ragacsos foltok jelentek meg néhány levélen és az egyik ágzúgban kevés fehéres pókhálót is találtam. Szappanos vízzel lemostam azokat a leveleket, amin észrevettem a fényes, ragacsos foltokat, mert tetűre gyanakszom. Találtam is a rongyon apró tetű-szerű foltokat.. Néhány levélen, a friss hajtásokon is úgy látom, hogy a levelek kissé hullámosodni kezdtek és néhánynak barna folt jelent meg a csücskén. Pár levél le is hullott, de még szép dúsnak néz ki a növény.
Érdeklődöm, hogy milyen szerrel tudnám kezelni, mert attól tartók elhatalmasodik rajta a betegség.
Üdvözlettel,
Pásztorné

#38530