Siralmas gyepszőnyeg

Pap Edina Top consultant

Kedves Ferenc! Véleményem szerint a talaj nagyon kötött, telepítés előtt nem történt meg a megfelelő talajelőkészítés, a porhanyós 15-20 cm-s felső réteg kialakítása, inditó gyeptrágya kijuttatása. Jó volna megvizsgálni közelről a fűszálakat, valamilyen gombabetegség nyoma (folok, elszíneződés, fehét pókháló-szerű szövedék stb.) fellelhető-e rajta.
A probléma orvoslására először is lyuggatásos gyepszellőztetést javaslok kvarchomok felülszórással. Ha ez nem megoldható, akkor jó a gyephasogatás is. Ezt követően szórja ki a tartós hatású fenntartó műtrágyát (alább javaslok néhány terméket).
Az öntözési mód abszolút rossz, ehhez csatolok egy cikket:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/hogyan-pusztithatjuk-ki-a-gyepet-az-ontozessel
A tavaszi felülkezeléssel kapcsolatban itt talál cikket:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/induljon-jol-a-gyep

#57752
Ferenc Pap

Kedves Edina,

segítségét szeretném kérni a képeken látható problémával kapcsolatban.
2022 augusztusában telepített gyepszőnyegem tavaly nyár közepéig gyönyörű, sűrű és sötétzöld volt, ősz végére viszont már egyáltalán nem tetszett a látvány. A helyzet azóta sem javult, a fű gyakorlatilag hónapok óta nem fejlődik, megritkult és sárgul, a talaj pedig most tavaszra helyenként egyenletlenné vált és megkeményedett.
Van egy csodálatos kertész csapat, aki telepítette, valamint tavaly heti rendszerességgel nyírta a füvet, de a kérésem ellenére sajnos többször is rettenetesen rövidre, szinte tarlóra sikerült a nyírás - ez biztosan nem segített.
Műtrágyát tőlük tavaly csak tavasszal kapott a gyep, a télit én szórtam el október végén, amikor már zavart a szín és kiderült a műtrágyázás hiánya. Idén, kettő héttel ezelőtt volt ismét egy tavaszi műtrágyázás, az elmúlt néhány napban látok némi halovány javulást, kisebb területeken zöldebbre váltott a fű, de az összkép több mint siralmas.
Az öntözés automata, jelenleg heti 4x10 percre van beállítva, de a műtrágyázás utáni napokban kétszer is ráengedtem egy 20-20 perces "áztatást".
Sokat olvastam itt az oldalon, valamilyen talaj-tápanyag problémára gyanakszom, de egyáltalán nem vagyok magabiztos, ezért fordulok Önhöz, szeretném megérteni a problémát, kérem segítsen rátalálni a helyes útra, minden javaslatot elfogadok, és bármilyen csodaszert megveszek. :)
Köszönettel,
Üdv,
PF

#57744