cseresznyefa betegsége

Dr. Varga Mária Consultant

A leírt tünetet - szirmok a fás részekre való rászáradása is a monília fertőzés következménye. Most már csak a gyümölcs-monília ellen tud védekezni - Switch 62,5 WG, élelmezés egészségügyi várakozási ideje 7 nap.
A monilia elleni védekezést már ősszel célszerű megkezdeni. A lombhullás kezdetén 2 %-os Bordóilével permetezés, tél végén az első felmelegedéskor 3%-os, majd rügyfakadáskor 1 %-os Bordóilé. Virágzás kezdetén, közepén és végén felszívódó gombaölő szerrel kell védekezni pl. Signum WG 2 alkalommal és Chorus 50 WG egyszer.. Ezt követően 10-14 naponta rezes /pl.Cuproxat/ permetezés.
A képen látható a rossz kötődés és a lombkorona felső harmadán az apró levelek. Ha általában rossz a kötődés, virágzáskor sokat segít az Atonik növekedésszabályozó. Utóbbi oka lehet a magas talajvíz vagy a fa öntözése - esetleg a régi tulajdonos öntözte.

Nou
Damisol Gold Ambermax 1 l

84,87 RON

#58112
Daniel Rozsa

Kedves Edina! Küldöm a képeket is! Köszönöm a válaszát!

#58050
Pap Edina Top consultant

Kedves Rózsa! Kérünk szépen képet! Lehet monília, illetve a hideg, változékony tavasz (erős hőingás, viharos szél) miatt kötődési probléma, ezért erős idén (is) a gyümölcshullás. Lehet, hogy nincs túl jó táperőben az idős fa, összetett lombtrágyával meg lehet támogatni.
Tavalyi cikkünk, de most is aktuális: https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/novenyvedelmi-teendok-2023.-junius-3.-het

Promoție
Wuxal Super 1 l

47,69 RON
51,84 RON (8%)

Folisol W 1 l

37,09 RON

Promoție
Damisol Magnus 1 l

78,08 RON
84,87 RON (8%)

#58046
Daniel Rozsa

Tisztelt Szaktanácsadó! Egy idős cseresznyefát vásároltunk az udvarral. Az elmúlt 10+ évben nem volt gondozva. Különösebb baja nem volt de minden évben érés előtt a bogyók megrothadtak a fán. Idén permeteztük tavasszal lemosóval, és virágzáskor annak megfelelően. A bogyók kifejlődtek, de a virágok egy része rászáradt a fára és alig van rajta levél. Az ágak nem száradnak vissza. Nem tudom eldönteni h ez monilia vagy sem. Mi lehet a baj? Mit tudunk most tenni a fa érdekében?

#58040
Pap Edina Top consultant

Az idén a hideg miatt rossz volt a kötődés.
Tavalyi cikk, de az idei évre is igaz:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/novenyvedelmi-teendok-2023.-junius-3.-het
A fát jó kondícióban kell tartani, az őszi tápanyagfeltöltés fontos. Hideg időben jó hatású a Frigomax. Növénykomdiciomnáló lombtrágyával előkészítheti a jövő évet.

Nou
Promoție
Wuxal Super 1 l

47,69 RON
51,84 RON (8%)

Amalgerol 0,2 l

27,04 RON

Folisol W 1 l

37,09 RON

#58016
Szalai Linda

Tisztelt Tanácsadó!

Van egy Katalin cseresznye 🍒 fám.
De sajnos valami történt a terméssel, jó nagy része nem fejlődőt ki.
Gombára gyanakszom.

Válaszát előre is köszönöm!

#57978
Pap Edina Top consultant

Monília támadta meg. Kérem, kísérje figyelemmel növényvédelmi előrejelzéseinket:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/1193-2021-evi-11-noevenyvedelmi-felhivas-zsigo-gyoergy

#53296
Csanadi Èva

Tisztelt szaktanácsadó!

Szeretnék segítséget kérni. 7 éves cseresznyefánk 1-2 hét alatt gyakorlatilag szinte teljesen elveszítette a leveleit.Virágzás alatt meg nagyon szép volt.Nagyon sok eső esett azóta,de az a furcsa a másik fánknak nincs baja.
Levéltetűt találtam pár helyen,le lett permetezve mospilannal illetve gomba ellenes szerrel.
Tudna esetleg tanácsot adni valaki?
Köszönöm.

#53261
Pap Edina Top consultant

Káliumhiány. Sajnos az időjárás miatt nem tudja a növény felvenni a talajból a tápanyagokat. Sok növénynél előidéz a mostani szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás levél- és hajtástorzulásokat.

#53161
Szabolcs Belán

Tisztelt Fórumtársak.

Segítséget szeretnék kérni. Van egy Japán csüngő diszcseresznye fám (3 éves), pár nap leforgása alatt ilyen lett a levele. Az elmúlt hetekben szép egészséges volt, de Topas-al permeteztem, az almafával együtt.
Mi lehet a gond?

Köszönettel: Szabolcs

#53077
Szalai Linda

Nagy Hàlàs vagyok köszönöm Pap Edina!

#53052
Pap Edina Top consultant

A cseresznyefát nem szabad túlöntözni. Nincs a fának semmi baja. Kapjon majd egy kis Volldüngert is. Kicsit fázik még. A gyümölcsfa ültetéshez az ősz jobb időszak.

#52962
Szalai Linda

Kedves szakértők!
Szalai Linda vagyok.
Vettem egy Katalin cseresznye fàt Màrcius elejét elültettük.
Pàr napja észre vettem, hogy a fa levelei szomorúan lógnak.
Mi lehet a baj? Nem öntözőm sűrűn. Köszönöm vàlasztàt

#52913
Szalai Linda

Dr. Varga Mària!

Ezt a kis fàt iddén vettem .
De az volt a baj, hogy nem volt a cseresznye fàkrol betegségekröl tapasztalaim. Ez viszont késön vetem észre a törzsén is volt egy hasadàs egy kisebb. Sajnos beteg fàt vàsàroltam. Kivágtam jövöre újra probàlkozok. Köszönöm.

#51831
Dr. Varga Mária Consultant

A leveeleken az apró pettyek gombabetegségtől származnak és ezért sárgulnak és lehullanak - bár most már a természetes hullás is megkezdődött.
Az őszi, lombhullás idejére időzített lemosó permetezés Bordói lével történjen
Nagyobb baj a törzs állapota, melyet nem lesz könnyű kezelni. Nemcsak kettéhasadt, de a kéreg is levált.
Az egész +beteg törzsrészt fasebkezelővel jól be kell kenni és azután bekötni levegőt áteresztó anyaggal - ilyen a burgonya vásárlásakor kapott rachel háló . A kötés egész télen maradjon a törzsön.

#51774
Szalai Linda

Üdvözlettel!
Szalai Linda vagyok.
Vettem egy csereszenyefât idén màjusban.
Sajnos idén nem volt jó idő.
Kettő féle problémàt véltem fel fedezni rajta az egyik fa tõrzse kettéhasadt bomlik. A màsik levele fekete pettyes ek sárgásak hullanak. Kérem tisztelettel a probléma megoldásàt elöre is köszönöm.

#51732
Szalai Linda

Üdvözlettel!
Szalai Linda vagyok.
Vettem egy csereszenyefât idén màjusban.
Sajnos idén nem volt jó idő.
Kettő féle problémàt véltem fel fedezni rajta az egyik fa tõrzse kettéhasadt bomlik. A màsik levele fekete pettyes ek sárgásak hullanak. Kérem tisztelettel a probléma megoldásàt elöre is köszönöm.

#51731
Dr. Varga Mária Consultant

Tisztelt Fenyvesi Gábor. Köszönöm szépen a részletes helyzet-elemzést. Segít a korrekt válasz megfogalmazásában.

Az öreg fák sok-sok kedvezőtlen külső hatást megéltek és szerencsére túl is éltek. A néhány év óta elmaradt munkálatok - különösen a permetezési hiányosságok - csak egészen kis mértékben felelősek a jelenlegi, elkeserítő helyzetért.
Elsődlegesek az ezévi körülmények: fagy- és egyéb hőhatások /hőmérséklet-ingadozás mértéke, napperzselés, párahiány/
hoszantartó - több, mint fél év - csapadékhiány, sőt aszály is - ezt követően a gyakori esők
A tűrőképesség elfogyott: levelek tömeges száradása és hullása. Ez azonban nem végleges, nemsokára újabb leveleket hajtanak
Az elmúlt évben korai, súlyos monília járvány pusztított,annak hatása áthúzódott. Idén a monília a nagy szárazság miatt egészen későn támadott ill. későn voltak láthatóak a tünetei, stb.

Mi a teendő?
- az elszáradt hajtások visszavágása - akár már augusztusban -
- réztartalmú gombaölő szerekkel való permetezés 2-3 alkalommal /Champion,később bordóilé/ A permetszerhez lombtrágya keverése /pl. Wuxal, a bordóiléhez már nem kell /
az őszi kilombosodás megnyugtató lesz és erősíti majd a reményt.

#51312
Dr. Varga Mária Consultant

Tisztelt Nagy Lajos.
Sajnos, a cseresznyefák szinte minden kertben csak "sínylődnek". Több oka van ennek:
az enyhe telet követő februári tavasz során a rügydifferenciálódás megkezdődött, majd ezuán 2- 3 fagyos éjszaka gátolta az életfolyamatok rendes alakulását
a virágzás általában elindult és láthatólag a fák fehérbe öltöztek. A terméskötődés azonban nem zajlott rendesen /megporzó rovarok hiánya, időjárási anomáliák/
a monília szaporítósejtjei jól átteleltek és a szárazság ellenére támadták a gyümölcs-kezdeményeket is

Fentiekhez társult a csimaszok kártétele - igaz, Ön csak egyet talált, de biztosan többen voltak -, mely a fa tápanyagfelvételét, a levelek méretének csökkenését okozta
Látható még enyhébb magnézium-hiány a leveleken, permetezze meg Keserűsóval, de a Volldünger is jó. Ősszel alapműtrágya, ill. komposzt kijuttatása javasolt a fa csurgója (korona alatti területe) köré való bedolgozással.

#51282
Gábor Fenyvesi

Az elmumifikálódott gyümölcsöket képtelenek voltunk összeszedni, annyira sok, mind a földön, mind a fán, ráadásul nem is érnénk el mindet. (7-8 méter magas fák!)
A korábban elszáradt ágak egy részét én levágtam, amit meg tudtam közelíteni létrával, meg amire időm és energiám jutott, sajnos távolról sem mindenre.

A fentiek mellett idén mindkét fa eléggé gyengélkedik, már májustól megfigyeltem mindkét fán, hogy a levelei csüngenek, a termések kisebbekre nőttek csak, és már a zöld termésfejlődés szakaszában is voltak ágak, amik elkezdtek elfonnyadni, elszáradni.
Később is, időről-időre száradtak le ágak, aztán az egyik fa június végétől kezdve az egész elkezdett elszáradni. Mostanra (augusztus 1.) úgy néz ki az egyik, mint ha november lenne. Csatoltam két képet, az egyiken a nagyon beteg fa látható szinte teljesen elszáradva(bal kép), a másikon a kevésbé beteg (jobb kép), amin azért van még jócskán zöld levél, de sorra száradnak neki is az ágai.
Erős a gyanúm, hogy ez a Monilinia Fructicola, attól haldoklanak a fák.
De Önök a szakértők, kérem mondják meg, valójában mitől haldoklanak ennyire.
Amelyik teljesen elszáradt, azt fel lehet még éleszteni valahogyan?
Az elszáradt levelű ágai kihajthatnak még valaha? Vagy ami már elkezd száradni, az már mindenképp elhal?

Nagyon kérem segítsenek, mondják meg hogyan menthetem meg a cseresznye fáinkat.
Vagy már menthetetlenül végük van? Vágjam ki őket? :(


Köszönettel,
Fenyvesi Gábor

#51116