Talajprobléma

Dinga Szabolcs Consultant

Kedves Nándor
Első ránézésre a vízhiány tűnik a fő problémának a talaj nagyon száraznak tűnik öntözés utáni állapothoz képest. Ehhez ha hozzá vesszük a szokatlan, és a hónaphoz képest extrém napsugárzást, javasolt az öntözés volumenét kicsit növelni. Az is elképzelhető, hogy az öntözővíz túl gyorsan elpárolog, vagy a talajban elfolyik, és nagy a vízveszteség. Illetve a másik hogy a talajszerkezet is nagyon rögös, szükséges lenne nekik egy laza horoló kapálás az öntözés után. A sárguló levelek pedig a nitrogén hiányos voltára utalnak, ezért célszerű lehet nitrogén tartalmú lombtrágyával segíteni nekik. ( Ez az öntözővízbe keverhető, és kijuttatható, vagy permetező tartályban keverve a levelekre permetezve lombtrágyaként is használható.) Ezen felül a napégés, és az extrém napsugárzás is okozza a levelek égését, száraz foltosságát. Ha van lehetőség rá célszerű lehetne őket árnyékolni, például raschler hálóval.
Sikeres termesztést kívánunk!

#58074
Nándor Bartis

A korábbi kérdéshez tartozó képek:

#58053
Nándor Bartis

Tisztelt Szaktanácsadó!

A korábban vásárolt telkünk egy szegletében konyhakertet szeretnénk kialakítani. Már harmadik éve próbálkozunk a veteményezéssel, de a növények szemmel láthatóan "szenvednek" a talajban.
A területről annyit tudok, hogy korábban barackfák voltak ide ültetve.
Mellékeltem néhány fotót a zöldbabról, borsóról és fokhagymáról. A képek egy öntözés után készültek, ezért tűnnek cserepesnek, rögösnek. Viszonylag jó szerkezetű, homokos fekete talajról van szó. (40 aranykorona feletti)
Mi lehet a probléma? Tápanyaghiány, a gyümölcsfák növényvédelméből hátra maradt szermaradvány, vagy esetleg korábbi gyomírtó maradéka? (kb. 5 éve biztosan nem volt permetezve.)
Megtisztelő válaszukat köszönve, üdvözlettel, Nándor.

#58052