Kapaszkodó növény és futtatóháló kiválasztás

Pap Edina Top consultant

Kedves István. Iszalagot nem javaslom, mert az sem tolerálja a meszes talajt tulságosan, illetve azt szereti, ha a töve árnyákban van, és állandóan nedvesen van tartva, a talaja tápdús. A japán lonc azonban jól bírja az ilyen körülményeket, kellemes illata van. Viszont a futtatáshoz erősebb és időtállóbb dróthuzalt és/vagy dróthálót javaslok. Arra azonban számítani kell, hogy a lila akác gyökérsarjól mindig elő fog törni.

#58048
István

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Jelenleg 2db lila akác van ültetve a kertbe, mely helyett valamilyen iszalag vagy futólonc fajtát szeretnék ültetni.
Sajnos meszes a talaj és a lila akác ezt nem igazán tolerálja, csak szenved. Ha jól tudom a fent említett két növény jobban elvan meszes talajban, emiatt gondoltam ezekre.
Csatoltam 1 képet a helyről, a két oszlop között 2,2m távolság van, ide szeretnék feltenni valami növényfuttató hálót. Magasságot nem mértem pontosan kb. 3-3,5m lehet. Ha jól tudom 3 tövet kell ültetni ilyen szélességhez.
Illetve a kép jobb oldalán van egy elég hosszú szakasz kb. 5m, ahol jó lenne befuttatni a felső 50cm-t.
Ahogy néztem a jobb oldali szakaszt nem igazán lehet befuttatni, mert ezeket a növényeket sűrűn kell ültetni és ott alul térkő van, de ha mégis lehetséges, annak örülnék.
Gondolkodtam drótkerítés felerősítésére is a két oszlop közötti részen, viszont ez lehet problémás, mivel belenőnek az ágak a fémbe.
Ezt néztem még: https://www.gazdabolt.hu/T12375-Juta-novenyfuttato-12x12-cm-1-8x5-m.html
Az fontos lenne, hogy sokáig kiszolgálja a feladatát, ha 1-2 év alatt elszakad a háló az nem megfelelő.
Előre is köszönöm a tanácsot!

#58039