Fa átültetése

Roland Kántor

Üdvözlöm!
10 év körüli Oszlopos Tiszafa átültetése melyik évszakban javasolt? Három méter magas és nincs metszve.
Válaszát előre is köszönöm!
Roland

#57233
Tusam

Csakis oktoberben! :) Meleg a talaj es a fak hajszalgyokere jobban novekszik a tel kozeltevel, kora tavaszal meg hideg a talaj es a fak a rugyekre a " level virag...stb " ami a biologiai orajuk szerint jon ara osszpontositanak,ez igy van de vithathato mind ez,de hosszas megfigyeles es kutatasok utan rajotok. 98% nekem bejot az oktoberi ultetes 2%bam azert nem mert a jegeso elverte ugy h inkabb nem hagytam szenvedni pici fat:) Udv mindenkinek. ha valaki velemenyy vagy csak ugy tamad kedve irjon a tusam@tippnet.rs :)

#16638
Pap Edina

Ősszel vagy kora tavasszal.

#14426
szilvi

Érdeklődni szeretnék,hogy fűzfát át lehet e ültetni.
Kb 2,5 m-es,nem túl terebélyes.
Mikor célszerű,most már elkéstem vele?

#14375
Pap Edina

http://www.hillgarden.hu/tevekenyseg.html

#14309
Rita

Lenne a kertemben egy 15 éves fa, amit szeretnék kivenni a kertből, de nem kivágással, hanem átültetéssel. A lényeg, hogy megmaradjon a fa is, de nekem nincs rá szükségem. Ajánlatokat várok a famentésre! Köszönöm.

#14189
Pap Edina

A tiszafa nagyon jól újul az idősebb hajtásokról is, ezért legelőször is egy alapos metszésre van szükség a méret csökkentése érdekében. Majd a lehető legnagyobb földlabdával ki kell emelni a növényt, és átültetni friss, laza földdel és tartós műtrágyával feltöltött ültetőgödörbe. Ültetés után alaposan be kell öntözni, és továbbra is rendszeresen kell pótolni a vizet.

#9496
Ivanics Gyöngyike

Üdvözlöm!
Tiszafát szeretnék átültetni. Korát tekintve 10 év körüli, az ágai metszés nélkül nöttek ez idö alatt, három, négy méter hosszúak. Milyen módon tudom a legsikeresebben átültetni?
Válszát elöre is köszönöm!
Tisztelettel:
Ivanics Gyöngyike

#9464
Pap Edina

Tavasszal átültetheti őket. A lehető legnagyobb földlabdával emelje ki őket a talajból, és az új helyén ásson a földlabda méretével azonos mélységű, de kétszer olyan széles gödröt, amit jó minőségű, laza (perlittel vagy tőzeggel kevert) földdel, illetve tartós hatású, foszfordús műtrágyával tölt meg. Ültetés után karózza a növényeket, és alaposan, jó beáztatva öntözze be, és a kiszáradás elkerülése érdekében 6-8 cm vastagságban mulcsozza (pl. fakéreg). A karózás nagyon szilárd legyen, mert ekkora fák könnyen kidőlnek!

#8743
Dancs Zoltán

Üdvözlöm !

Egy 8 darabból álló kb. 4 méter magas tujasort szeretnék átültetni, és azt szeretném tudni hogy ezt mikor tegyem és hogyan.

Előlre is köszönettel Dancs Zoltán

#8731
Pap Edina

Az eperfa ugyanúgy átültethető, mint bármelyik fa. Legalkalmasabb idő a nyugalmi időszak vége, február vége, március eleje. Akkora földlabdával kell átültetni, mint a korona szélessége. Három, keresztben lécekkel megerősített karóhoz célszerű rögzíteni a törzset rugalmas de erős anyaggal (pl. szétvágott kerékpárbelső), hogy ne döntse ki a szél, és egy éven át bőven öntözni. Később már öntözés nélkül is terem.

#4959
Böröczky Judit

Tisztelt Uram!

Eperfa átültetésében szeretném a segítségét kérni. Kertünkben magról kelt egy eperfa, kb. 4 éves. Kertrendezés miatt át szeretnénk ültetni egy másik helyre. A fa egészséges, nincs semmilyen betegsége. Más gyümölcsfát már ültettünk át, kérdés az, hogy az eperfának milyen speciális igényei vannak ezen a téren.
Mikor érdemes az átültetést elvégezni? Mekkora földlabdával kell átültetni az eperfát? Előtte vagy utána vissza kell-e a lombot vágni? Ha igen, milyen mértékben?
Van-e vmi, amire érdemes ügyelni az átültetés alatt?

Válaszát előre is köszönjük.

Üdvözlettel

#4952