Calathea gondozás

Pap Edina Top consultant

Kedves Krisztina. A növény valószínűleg a fényhiány+meleg miatt megnyúlt. Nyáron a tűző naptól óvni kell, de télen a legvilágosabb helyet igényli. Növénytámaszték mellett kötözze meg a leveleket. Lehet, hogy az idősek elhalnak, de fontos, hogy a töve ne rothadjon ki, új hajtások képződjenek. Télen szélvédett, nem túl meleg és tűző napos helyen a szabadban is tartható.

#57560
B. Krisztina

Kedves Szakértő!
Nem kaptam az előző kérdésemre sajnos még választ és a helyzet azóta csak rosszabbodott.... Mit tudok tenni a növénnyel jelen helyzetben?
Csatolom a képet.

#57559
B. Krisztina

Kedves Edina!

Köszönöm válaszát. Akkor jelen helyzetben azt javasolja, hogy tegyem vissza oda, ahol eddig volt, vagy maradhat az ablakban, ahol inkább fényes helyen van. Ott nyáron lehet túl meleg lesz neki.
Locsolással akkor most várjak egy kicsit? Nagyon szeretném, hogy helyre jöjjön.
Köszönöm előre is.
Üdv
Krisztina

#57551
Pap Edina Top consultant

Kedves Krisztina! A túlzott öntözés lehet az ok. Alapetően napfényes helyet igényel, de félrányékban is elvan, ilyankor kevesebb vizet igényel. A párásítást új kellene megoldani, hogy egy nagyobb cserépalátétbe mosott kavicsot vagy agyaggranulátmot szór, erre ülteti rá a cserepet és a vizet a kavicságyra tölti. A lényeg, hogy a cserép ne álljon vízben. Fontos a kiegyenlített környezet, a nagy hőingásra, huzatra, áthelyezésre is érzékeny. Vásárlás után az új környezetet is meg kell szoknia. A klímaberendezés (ha van) alá se tegye, ez főleg nyáron jelent veszélyt a szobanövényekre! Kapjon levéldísznövényeknek javasolt tápoldatot is minden 2-3. öntözésnél.

#57549
B. Krisztina

Csatolom a képeket is.

#57541
B. Krisztina

Kedves Szakértő!
Néhány hete kaptam egy Calathea Warscewiczi növényt. Sajnos nincsen semmilyen tapasztalatom ezzel a növénnyel. Próbáltam utána olvasni, hogy mire van szüksége és próbálok mindent teljesíteni. Több hibát is vétettem (utólag kiderült): először sima csapvízzel locsoltam, ami sajnos nagyon kemény volt, spricceltem a leveleit, hogy a párát tudjam biztosítani. Ezekről azóta kiderült, hogy nem jól tettem. Azóta esővízzel locsolom és nem spriccelem a leveleit sem. Félárnyékos helyen van (konyhapult, ahol közvetett fényt kap). Párásítót tettem mellé. Néhány napja kitettem az ablakba, ahol délelőtt napos, délután pedig árnyékos. Első körben jól volt, de aztán elkezdtek a levelei puhábbak lenni, fakulni a szélein (kemény víz okozhatta?) és pöndörödik, majd most már le is konyultak, száruk felpuhult. Nem tudom milyen tápot kellene használnom és milyen gyakran. Mit tudok tenni, hogy helyrehozzam?
Válaszát előre is köszönöm
B. Krisztina

#57540